måndag 28 februari 2011

En Landscape Man som jag hämtar inspiration ifrån

Keith Wiley är en ovanlig och fantastisk man! Jag hade nöjet att besöka hans trädgård och plantskola under våren år 2009. Det var en studieresa med mina kursare ifrån SLU i Alnarp. Vi besökte även The Garden House där han var huvudträdgårdsmästare under 25 år. Han slutade på The Garden House under år 2004 och köpte en fyra acre stor äppelodling, vars äpplen man tidigare gjort cider av och som råkar ligga precis invid hans tidigare arbetsgivare i Devon.



Jag har inte läst hans bok On the wild side ifrån år 2004, men det här engelska blogginlägget sammanfattar väl mycket av det jag vet om honom. http://vegplotting.blogspot.com/2010/02/wildside-keith-wileys-field-of-dreams.html



Se mina äldre inlägg med bilder och text ifrån den resan. Det var till viss del de fantastiska intryck jag fick ifrån hans trädgård som gjorde att jag startade den här bloggen. Fina foton fick jag med mig därifrån och dem tycker jag om att lägga upp här.

The Garden House har en hemsida, http://www.thegardenhouse.org.uk/

söndag 27 februari 2011

Avsnitt 2

..av Landscape Man

Den här gången besöker trädgårdsdesignern och landskapsarkitekten Matthew Wilson ett slott i Essex, England. Han ska hjälpa godsägarna Jason och Demetra Lindsay att återställa den trädgård som omger deras 900-åriga slott.

http://www.kanal9play.se/program/play/landscapeman-s01e02

Om någon har sparat Keith Wiley-avsnittet så får ni gärna skicka det till mig. Min e-mail finner du i listen till vänster.

Trädgårdsmässa

På onsdag så drar jag söderut för att besöka och dela ut min broschyr på Skånska trädgårdar, som är en årlig mässa för trädgårdsintresserade. Den pågår från den 3-6 mars i mobila mässhallar på Jägersros parkering i Malmö.



Förra året fanns det många spännande utställare! Titta gärna på mina inlägg ifrån den. Jag köpte exempelvis knölar av en klätterlilja- Gloriosa som tog sig väl och bjöd på en överdådig blomning under hela sommaren!

Om du bokar tid för ett hembesök under mars månad ger jag 5% rabatt på kostnaden för ett sådant. Uppge koden Skåne när du ringer och bokar. Besök gärna min hemsida för att se på mina tidigare projekt och prislista. Den har adressen www.2kdesign.se

Adressen till mässan Skånska trädgårdar är
http://www.skanskatradgardar.com/ArticleDisplay.asp?id=239

torsdag 24 februari 2011

Favoritdoft- möjligen luktärt

Lathyrus odoratus 'Franciscus Cupani' Smaka på det namnet! Det måste vara namn på något vackert, eller hur?



Det är en siciliansk luktärt som precis har landat i min brevlåda. Jag beställde fyra ärtpåsar från impecta.se Det står på baksidan av påsen att de är ett kulturarv från 1699. Vidare står att de översållas av halvstora blommor i violett och purpur med en fullkomligt underbar doft. Nu återstår att bygga ett konformat stöd av pilegrenar och själva plantering av luktärten i april.

onsdag 16 februari 2011

Frön

Jag håller på med projektet komponera en snygg trädgård på min fritid. Det gäller vår egen tillfälliga trädgård. Den är tillfällig eftersom vi bor i ett hus som vi hyr av mina föräldrar. Jag har påbörjat trädgården med två stycken rabatter som jag anlade år 2006 och de tar sig fint. Det har dessutom röjts undan en del snår av slånbär, vilket har gett mig en relativt ren duk att arbeta med.

Jag har blivit inspirerad av en bok som handlar om japanska trädgårdar, som heter Japanese gardens, som jag köpte i en japansk affär i San Diego. Azaleabuskarna som finns vid Getty museum i LA har dessutom fått stå som förlaga till de tankar jag har för vår egen täppa.



Frö har inhandlats till att skapa en stor, vild plantering med fingeborgsblomma och böljande gräs. Lökar till lilja ska inhandlas. Jag ville dessutom få frön till Kungsljus, men det fanns inte i den blomsteraffär som jag köpte de andra. Det får bli till att beställa från någon perennfirma. Jag återkommer med hur arbetet fortskrider och med resultat.

lördag 12 februari 2011

Design av en trädgård i Växjö

Det är en trädgård tillhörande ett radhus i centrala Växjö. Det är byggt på 1980-talet.
Så här ser den ut i dag.





Det här är mitt förslag på hur den kan komma att se ut om två-tre år. Jag återkommer med min illustrationsplan eftersom min scanner inte fungerar. Typiskt!

tisdag 1 februari 2011

Balkansippa

Under gårdagen var jag på en plantskola kallad Mölnlycke garden center. Där fick jag se fina balkansippor, som jag har velat köpa en tid. Det blev två stycken som jag ska försöka att plantera till helgen. Nu är det främst plusgrader på dagarna, vilket känns skönt!

Anemone blanda- balkansippa

I en blomsteraffär i Göteborg fick jag se några urblåsta ägg av vaktel, som jag har som dekoration på en fat av fattigmanssilver, så 10 av dem fick följa med hem. Som den gamla florist jag är så är det roligt att gå in i en blomsteraffär någon gång ibland.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...