lördag 19 september 2009

Utökad växtkännedom- en ny kurs

Den nya terminen började den siste augusti vid SLU. Kursen jag läser heter Utökad växt- och ståndortskännedom. Igår gjorde vi en exkursion till Själland i Danmark. Vi började med att besöka Superkoi, som var en typ av gardencenter som vi har få av i Sverige. De sålde tillbehör till dammar, för inomhus- och utomhusbruk, växter och koifiskar, dvs karpar. Koi är en fisk som ursprungligen fanns bland svartkarparna. Där fann man en fisk som uppvisade ett vackert färgmönster och det är denna fisk som är ursprung till de karpar som säljs i handeln idag. De finns numera att köpa i många färgkombinationer och även helt vita.


Så här ser det ut hos Superkoi.

Den andra platsen var Aldershvile plantskole, som är en mycket välsorterad plantskola, strax utanför Köpenhamn. Till ytan och med sitt utbud är den i särklass den bästa plantskola jag sett hittills.

Det tredje stoppet var vid ett arboretum vid namn Forsthaven i Charlottenlund, som anlades på 1830-70talet. Det är ett relativt litet arboretum, ungefär 250 meter långt, men många av träden är mycket gamla vilket gör detta till en speciell plats för en trädgårdsingenjörstuderande och det finns dessutom en mängd exoter. Några exempel på träd som återfinns här är Magnolia macrophylla, Sciadopitys, Araucaria araucana.


Araucaria araucana, här i kruka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...