fredag 29 april 2011

Växter från Botaniska trädgården

En dag för en tid sedan tog jag mig tid att åka för att få inspiration i Botaniska trädgården i Göteborg. Det var många vårlökar som blommade och de har ett fint sätt att komponera lökar med annat växtmaterial, som exempelvis låga buskar.




Olika buskars knoppar kan vara otroligt vackra och ha ett prydnadsvärde.



Cornus mas- Körsbärskornellens gula knoppsprickning.

Jag köpte med mig två crèmefärgade Narcissius, två stycken Fritillaris meleagris- Kungsängslilja, en vit förgätmigej och så har jag stuckit i min rostiga ros av järn. Ett betongäpple fick dessutom följa med hem från Kungsblomman, en tète-a-tète från ett garden center och en vacker trädgårdsmästarsax som jag fick då jag som floriststuderande praktiserade hos Valands blommor i Kungsbacka.

Den vackra planschen som en reklambyrå har gjort på uppdrag av Botaniska.




Hepatica x media 'Ballardii'-Stor blåsippa


Skynda dig att göra ett besök på Botaniska trädgården! Det är gratis, men man kan välja att bidra med två tior vid ingången.

onsdag 27 april 2011

Trädgårdstrender i år

Igår gick jag på en fin trädgårdskväll anordnad av Anette Nensén på
Design-Bolaget i Kungsbacka. Det var en mycket givande föreläsning med en kollega vid namn Madeleine Huber. Hon föreläste om trender i trädgården för år 2011. Hennes hemsida har adressen www.mindfulgarden.se

Minimalism och det ska vara lättskött. En gräsmatta kan exempelvis bytas ut mot en äng. Att använda dominerande färger.


Vardagssurrealism- Bruksföremål och plast kan användas. Inspiration från 1980-talet med humor och karamellfärger. Allt är tillåtet!


Cityträdgård- när staden förtätas så är det viktigt att finna och skapa gröna lungor i staden. En sådan kan vara att odla själv på din balkong eller uteplats. Växtväggar och att odla gröna tak är ett sätt att odla på som jag själv vurmar för. Gerilla gardening är ett annat sätt, men det är inte vad som menas med den här trenden.

Läs mer av vad min kollega Karina Brozinic, som driver företaget Grobar, har skrivit om de tre trenderna som presenterades på trädgårdsmässan Elmia Garden i höstas.
http://grobar.se/185/artiklar/nyheter-kuriosa/tradgardstrender-2011

onsdag 13 april 2011

Plantering av buskar

I slutet av förra veckan och under helgen skedde en hel del tungt grävarbete, släpande av säckar med substrat och plantering av buskar. Jag flyttade två Rhododendronbuskar till en ny placering och fyllde på med ny specialjord för surjordsväxter.

Vi, min styvpappa och jag, inhandlade dessutom nya buskar. Det var två stycken lagerhägg- Prunus laurocerasus, en han- respe honplanta av havtorn-
Hippophaë rhamnoides
, en liten rosenkvitten- Chaenomeles. Jag planterade sedan alla buskar i det fina solskenet som var i lördags och söndags här på västkusten.

Vi får se när man första gången kan plocka in bär av havtorn och små äpplen av rosenkvitten för att göra gelé.

torsdag 7 april 2011

Tjälen har gått ur marken i Gottskär (Onsala)

Mitt kommande fritidsprojekt är att flytta två stycken Rhododendronbuskar till min styvpappas Rhododendronsamling under en enorm Bonsailiknande tall. Jag provade därför att gräva djupt ned i marken där de står och det gick mycket riktigt väl. De något högre temperaturerna har gjort att det numera inte finns tjäle i de övre jordlagren av marken i Gottskär.

Planteringen kan därmed påbörjas till helgen. Som jag har längtat! Det ska anläggas en fin paradrabatt i en upphöjd bädd utanför ett av mina fönster, där buskarna idag står. Luktärten, Lathyrus odoratus, av sorten 'Franciscus Cuprani' som är ett kulturarv från år 1699 ska stoppas ned i marken i söderläge. Min rostiga klätterskulptur har anlänt från Österlen vilket för att ärten kommer att kunna klättra uppför en kupol på ett vackert sätt.

Meterologer har dessutom utlovat en solig helg så jag ser fram emot att ta fram stora spaden och fylla upp bäddar med redan inhandlat Rhododendronsubtrat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...