fredag 10 december 2010

Svarta tulpaner

Vi har nyligen sålt vårt hus och därmed även vår trädgård. Innan visningen grävde jag upp och krukade två stycken perenner som jag väldigt gärna ville behålla. Den ena var en Heuchera macrantha- alunrot, av sorten 'Beaujolais', som jag köpte i den fina specialistplantskolan Blå huset i Borrby tidigare i somras. Det kändes vemodigt att lämna vår fina, skånska trädgård på landsbygden. Jag har så intressanta och bra trädgårdsplaner för hur designen av trädgården skulle kunna vara, men alltför få hann realiseras under de två och ett halvt åren vi bodde där. Vi får se var vi kommer att slå ned bopålarna.

Vi hyr för tillfället en gäststuga vid vilken jag startade ett rabattprojekt år 2005. Då köpte jag ett flertal lökar av tulpan som jag planterade i stora krukor. En av sorterna var den svarta tulpanen 'Queen of Night' som kom upp med flera ståtliga blommor framåt senvåren.En bok som jag skulle vilja köpa, eller åtminstone läsa, är 'Black Plants: 75 Striking Choices for the Garden' av Paul Bonine. I beskrivningen står det att den innehåller förslag på 75 stycken annueller, perenner, lökar och buskar. Den finns att köpa med engelsk text för 94 kr hos bokus.com .


Svart stockros- Alcea rosea av sorten 'Nigra'


Viola- viol av sorten 'Molly Sanderson' som samverkar väl med den engelska, rosa rosen 'Abraham Darby'. Källa Vi i villa.

Svarta blommor och blad fungerar väl mot silvriga bladtoner eller friskt gröna bladfärger. Våga prova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...