onsdag 22 december 2010

Almenacka för trädgårdsåret som kommer

På Allt om trädgårds hemsida har de samlat datum för trädgårdsmässor, både i Sverige och utomlands, under året som kommer. Länken till det finns här:http://www.alltomtradgard.se/artiklar/2010/tradgardsmassor-2011/index.xml . Skriv upp de datum som är viktiga för dig!

Kom ihåg att köpa nya numret av Allt om trädgård. Det här numret innehållet många bra och läsvärda artiklar, tycker jag, trots att det är ett vinternummer ska kanske tilläggas. Det finns bland annat en artikel om färglära, något som intresserar mig och de flesta andra trädgårdsintresserade. Att finna nya, snygga färgkombinationer kan vara bland det roligaste som finns!


Från och med idag går vi mot ljusare tider. Innan vi vet ordet av kan vi välkomna våren igen. God dag solen!

måndag 20 december 2010

Vinterskepnad

Det här med att skapa rumslighet är något som vi trädgårdsdesigner talar oss varma för. Ett tydligt rum med tak i form av trädkronor, väggar av häck, buskar eller hårda material som ett plank eller en mur och golv av grönt växtmaterial, stenläggning av varierande slag eller singel exempelvis. Därefter kommer själva inredningen och vad du fyller rummet med beror helt och hållet på vilken stil du vill ha. Att placera en sittplats invid en skyddande häck kan vara essentiellt för att kunna koppla av och njuta i sin trädgård.

Att det finns en rumskänsla i din trädgård kan vara extra viktigt under vintern, eftersom de allra flesta perenner har vissnat ned och gått i vila för några månader. Det städsegröna, dvs det som är grönt året om, utgör en viktig komponent i en trädgård i vinterskepnad. Finns det något vackrare än en azalea eller rhododendron när det är kallt ute och den effektivt rullar ihop sina blad.


Av släktet bambu finns det många olika arter och sorter. De är vintergröna och om du täcker rötterna med vissna löv under hösten så får den ett extra vinterskydd. Phyllostachys vivax- kinabambu klarar köldgrader ned till -18-22 C, bara en sån' sak!

fredag 17 december 2010

Årets julträd i Göteborg är Näsduksträdet

När jag nu har blivit västkustbo igen så kan jag inte låta bli att meddela att Park- och naturförvaltningen i Göteborg ska ge göteborgarna ett av mina favoritträd som julträd i år. Det är Davidia involucrata var. vilmorinian, ett sk näsduksträd som i vår ska planteras på Haga kyrkoplan.



Det är det träd som står precis invid Syltans uteservering för er som besöker Alnarp. Det blommar alltid så vackert varje år i maj-juni, även om det kan ta flera år innan det sätter sina vackra högblad för första gången.

Det har sitt ursprung i centrala Kina. Dess frukt är en hård stenfrukt som mognar i oktober och innehåller 3-6 stycken frön. Det har två vita högblad, sk braktéer, som omger den oansenliga blomman. Det ena högbladet är dubbelt så stort som det andra och det är det som har gett trädet sitt svenska namn.

onsdag 15 december 2010

För ett vackert fotos skull

Ett inlägg kan skrivas enbart för ett vackert fotos skull. Det kan vara så sinnligt och vackert med något så enkelt som en utblommad Alliumblomma. Det är landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, som jag har skrivit om tidigare i bloggen, som har skapat trädgårdsmöbler för sitt eget märke Nordfjell collection. Den här bilden fann jag på Sköna hems nätupplaga och var tvungen att spara ned den på datorn för att kunna visa den för er.

fredag 10 december 2010

Svarta tulpaner

Vi har nyligen sålt vårt hus och därmed även vår trädgård. Innan visningen grävde jag upp och krukade två stycken perenner som jag väldigt gärna ville behålla. Den ena var en Heuchera macrantha- alunrot, av sorten 'Beaujolais', som jag köpte i den fina specialistplantskolan Blå huset i Borrby tidigare i somras. Det kändes vemodigt att lämna vår fina, skånska trädgård på landsbygden. Jag har så intressanta och bra trädgårdsplaner för hur designen av trädgården skulle kunna vara, men alltför få hann realiseras under de två och ett halvt åren vi bodde där. Vi får se var vi kommer att slå ned bopålarna.

Vi hyr för tillfället en gäststuga vid vilken jag startade ett rabattprojekt år 2005. Då köpte jag ett flertal lökar av tulpan som jag planterade i stora krukor. En av sorterna var den svarta tulpanen 'Queen of Night' som kom upp med flera ståtliga blommor framåt senvåren.



En bok som jag skulle vilja köpa, eller åtminstone läsa, är 'Black Plants: 75 Striking Choices for the Garden' av Paul Bonine. I beskrivningen står det att den innehåller förslag på 75 stycken annueller, perenner, lökar och buskar. Den finns att köpa med engelsk text för 94 kr hos bokus.com .


Svart stockros- Alcea rosea av sorten 'Nigra'


Viola- viol av sorten 'Molly Sanderson' som samverkar väl med den engelska, rosa rosen 'Abraham Darby'. Källa Vi i villa.

Svarta blommor och blad fungerar väl mot silvriga bladtoner eller friskt gröna bladfärger. Våga prova!

söndag 5 december 2010

December har anlänt

Än en gång kommer vintern på besök. Det har snöat hela morgonen och även i natt. Jag sitter inomhus och letar efter en passande klätterros till en trädgård som jag designar åt en kund. Det finns så många fina sorter! Jag återkommer med vilken det blir till slut.

Som av en slump gick jag in på Sofieros hemsida och letade under 'Lediga tjänster' för att upptäcka att de söker en trädgårdsdesigner. Det krävs lång erfarenhet, särskilt av historiska anläggningar, vilket jag mycket väl kan förstå med tanke på hur anläggningen ser ut. Jag ska söka det trots att jag inte har låång erfarenhet. Trevlig söndag!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...