fredag 7 november 2014

Vacker landskapsarkitektur

Jag fann en bild som tydligt visar hur genomtänkt en design i ett landskap kan vara. Fotot är troligen taget i en italiensk stad när Prunusträd blommar. Det här är ett 'Pleniflora' dvs har fyllda blommor.

I found a photo that in a clear way shows how a landscape can be designed in a thought through way. The photo is most likely taken in an Italian city in April when the Prunus tree blossom. This is a 'Pleniflora' with filled flowers.



När vi tog en promenad med hunden häromdagen i Nolhagaparken fann jag ett älskande par som visas nedan.

When we took a walk with our dog in Nolhaga park the other day I found the loving couple shown below.




måndag 6 oktober 2014

Egeskov slott- en plats värd att besöka

Egeskov slott ligger i Kværndrup mitt på Fyn i Danmark. Dess park vann 'European Garden Award' år 2012 och det kan man med enkelhet förstå för den är alldeles underbar. Det finns 13 trädgårdar i parken, varav en är köksträdgård, en är en labyrint av avenbok, Carpinus betulus, som man får se från ovan genom att ta sig uppför några trappsteg. Det är för att bevara den intakt.





Deras vita trädgård är dock inte lika fantastisk som Vita Sackville-Wests dito i England, men det var därför att det mesta hade blommar över när vi i augusti besökte Egeskov slott.





Det finns en del formbeskuret städsegrönt och från den trädgården har du vacker utsikt över själva slottet som stod färdigt år 1554.











De har en samling av Fuchsior som har funnits i tidigare slottsägares samling under många år. 


 Det var dessutom en solig och fin dag när vi var där.

söndag 5 oktober 2014

Vår resa blev något av en trädgårdsresa

Jag vill börja med att rikta ett tack till min make. Tack så mycket! Han och vår sjumånaders son följde med till trädgårdar under vår gemensamma resa och semester. Vi besökte De Japanske Haver, dvs de japanska trädgårdarna, på Fyn i Danmark och Egeskov slott med tillhörande park på samma ö. Hade dagstemperaturen legat på något rimligare nivåer, nu smekte den kring 30 graders strecket, så hade vi även besökt den botaniska trädgården i Rostock.

De Japanske Haver
Den är skapad av Peter Dalsgaard.

En bild säger mer än tusen ord, var så goda!







onsdag 11 juni 2014

Ulla Molins trädgård på Tallgatan i Höganäs


Ulla Molin, som var journalist som år 1932 började arbeta för tidskriften "Hem i Sverige" och mellan åren 1944-1966 arbetade hon som redaktör för tidningen. Hon var verksam som trädgårdsdesigner och har en alldeles eget sätt att skapa gröna rum på och hon har inspirerat mig och många andra trädgårdsintresserade. Hennes egen trädgård finns att beskåda på Tallgatan i Höganäs. Den finns noggrant beskriven, samt presenterad med diverse foton, i Ulla Molins bok 'Leva med trädgård'. 





Länk som beskriver varför samma trädgård har blivit kulturminnesmärkt.

http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/Byggnadsminnen%20och%20kyrkliga%20kulturminnen/Byggnadsminnen/Ta%20del%20av%20byggnadsminne/Ulla%20Molin2011.pdf


tisdag 3 juni 2014

Del 2- Väggar

Del 2 i min serie om hur man skapar rumslighet i sin trädgård handlar om väggar

Vill du skapa en skön sittplats i din trädgård vill du säkert precis som jag ha skydd bakom din rygg. Dels känner vi oss trygga som de däggdjur vi är då vi kan söka skydd och ha uppsikt framåt och det ger dessutom ett vindskydd som kan behövas då vinden tar i.


Foto taget i landskapsarkitekt Sven-Ingvar Anderssons egen trädgård. Han har effektivt använt sig av häckar för att skapa rumslighet i sin trädgård. 

Det finns olika växtmaterial för att skapa en vägg och exempelvis en berså. Om man säger ordet berså tänker många av er säkert på en av syrén, Syringa vulgaris. Det blir vackert och då får du dessutom ett ytterligare prydnadsvärde med en blomning i mitten av maj till juni.

Häckar kan skapas med städsegröna häckplantor som Taxus baccata- idegran, Ligustrum vulgare- vinterliguster eller Ilex crenata 'Convexa'- japansk järnek. En vacker häckplanta som fäller sina blad här är Fagus sylvatica- bok.

Att plantera dubbla häckar är genialt och är ett sätt som landskapsarkitekt Sven- Ingvar Andersson har lärt ut. Den inre häcken hålls lägre och mellanrummet kan utnyttjas till att plantera en perenn- och lökrabatt.

Väggen måste inte vara rakt beskuren utan någon del kan få bestå av rundklippta former av exempelvis Taxus baccata- idegran. Jag föreslår ogärna Buxus sempervirens, buxbom, eftersom den under senare tid i några delar av Sverige har drabbats av svampsjukdomen Cylindocladrium buxicola som i slutskedet av sjukdomen gör att buxbomen tappar sina blad. Om sjukdomen har drabbat dina plantor av Buxus är det enda sättet att komma till rätta problemet är att gräva bort plantorna och även ta bort 3 dm av den befintliga jorden. Därefter bränner du de sjuka och döda buxbomsplantorna.

Du kan även skapa en vägg med friväxande buskar. Amelanchier laevis eller A. lamarkii, häggmispel, kan utgöra en fantastisk vägg som dessutom blommar sommartid och har en vackert, röd färg om hösten. Dess vinterskepnad är också den fin och är något som inte bör underskattas.

Ett vackert och effektfullt slag av plantor är att använda sig av gräset bambu. Fargesia murielae av sorten 'Dino' eller 'Jumbo' ger en tät och vacker häck där bladen frånger sig ett härligt ljud då vinden rör om i bambun.

Botanisera i din plantskola, eller om du har tur så har de en bra växtkatalog över sitt sortiment så kan du planera innan du ger dig av till plantskolan. Mitt viktigaste tips är att rita upp en plan över hur det ska se ut och beräkna antal häckplantor som du kan behöva. En ritning gör att du inte förköper dig när du väl är hos plantskolan. Tre stycken plantor per löpmeter brukar vara en fingervisning om hur många som går åt.

måndag 7 april 2014

Trädgårdsdesign, del 1- Golvet

Även en trädgård har golv, väggar och tak. Det kan vara grusgången som leder fram till din garageuppfart, en syrénhäck som omger en berså och parasollet som ger skugga över din uteplats. Liksom inom inredning är att skapa rumslighet och en ombonad känsla viktigt. Trädgårdar där man inte har tänkt på det kan ge dig agorafobi, rädsla för öppna platser. Skämt åsido, det är viktigt för att skapa en plats utomhus där du verkligen vill sitta.

Idag ska jag börja med att skriva om golv. Marktegel kan du ofta köpa i byggnadsvårdsbutiker och då är det ofta återvunnet, handslaget marktegel. Även nytt finns att köpa, men se då till att få titta på en större lagd yta, eftersom rött marktegel kan vara svårt att matcha med kulören på ditt hus.

Golvet kan också vara gräsmatta, marktäckare i en rabatt, en altan av lärkträ eller grusbeläggning kring upphöjda planteringsbäddar, eller pallkragar.

I en trädgård i Höganäs som har tillhört trädgårdsdesignern Ulla Molin så finns det ingen gräsmatta utan istället en matta av kattfot och ett vattenbad av lera som är 1 meter i diameter. Det är så vackert!


http://danielgrankvist.blogspot.se/2010/07/ulla-molins-tradgard-i-hoganas.html?m=0
Växtskärmar istället för häck


Tjälen har släppt i många zoner i Sverige, om den ens hade något grepp här i de sydvästra delarna. Det är tacksamt att vintern har varit så mild efter 3 stycken relativt bistra.

Det är därför tid att plantera häck, eller att sätta upp de här väggskärmarna som finns från Vegtech med murgröna, Hedera helix, och finns att köpa hos Ulriksdalsträdgård i Solna och Flyinge plantshop utanför Lund. Jag blir själv sugen på att stanna till i Flyinge nästa gång jag och familjen är i Skåne.

Fördelen är att du får en tät, grön och levande avskärmning från första dagen. Med häck kan det dröja en tid innan den är uppvuxen till önskad höjd om du inte väljer en stor kvalitet på häckplanta från början.

Läs mer i länken:
http://www.vegtech.se/park---landskap/vaxtskarmar---istallet-for-hack!/

torsdag 3 april 2014

Hanamipicknick

Göteborgs Botaniska trädgård har temat Japan under det här året.

Hanamipicknick är ett begrepp i Japan och betyder att titta på blommor. Körsbär heter sakura på japanska. Hanamipicknick enligt Göteborgs Botan innebär att då körsbärsträdens blommor slår ut så tar man med sig familj, vänner, en picknickkorg och sätter sig på en filt under träden och njuter av att tillsammans se på trädens blommor. Läs mer på
http://www.gotbot.se/sv/kulturplattformen/Goteborgs-Botaniska-Tradgard/Startsida-Goteborgs-Botaniska-tradgard/Besok-oss1/Vart-Japan---tema-2014/
Där kan du anmäla dig och få ett e-mail skickat till dig med information om exakt vilken dag det blir en hanamipicknick.

Körsbärsträdets vetenskapliga namn är Prunus avium och det finns flera namnsorter. Goda sorter med ätliga bär, för både fåglar och människor, är Prunus avium av sorten 'Stella' som är en bigarrå med väldigt goda bär. Även sorten 'Stor Svart Bigarrå' är god.

Surkörsbär, även kallad klarbär, heter Prunus cerasus och det är en sort vars bär du kan konservera på burk.

//Katharina, Trädgårdsdesignern

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...