torsdag 29 april 2010

Wanås och trädgårdsutställning

Under två dagar har jag och sju klasskompisar arbetat med att plantera och montera för en trädgårdsutställning vid Wanås slott. Utställningen börjar den 16 maj och pågår till i oktober. Den har fått namnet och har temat Staden växer- Gröna kvarter. Sex stycken blivande trädgårdsingenjörer har skrivit sina examensarbeten kring det temat och har arbetat praktiskt med att förbereda för att vår klass skulle hjälpa till med att bygga upp det. Vi arbetade i två team under vardera två dagar.

I den skog och park som omger slottet finns en konstutställning med ett 40-tal permanenta verk.


Den bjuder på en hel del överraskningar och fina verk av konstnärer som Roxy Paine, Ann-Sofi Sidén och Den åttonde skorstenen av Jan Svenungsson. Den finns även en utställning inomhus där konstnärer som Marianne Lindberg De Geer och en installation kallad Svindel av Charlotte Gyllenhammar.
Besök utställningen vid Wanås slott om du är intresserad av trädgård, växter, vill lära dig mer och få inspiration. Adress till deras hemsida www.wanås.se


För den som vet vad den ska leta efter skymtar slottet, som familjen Wachtmeister bor i, som ett vitt fält vid horisonten. Det här vattendraget tog jag kort på vid en morgonpromenad i skogen vid Wanås slott.

lördag 24 april 2010

Min kandidatuppsats är numera publicerad

Min kandidatexamensuppsats är nu publicerad på internet. Dess titel är Gestaltningsförslag av gravplatser ur ett miljöperspektiv.

Du kan läsa den i fulltext, ladda ned den och skriva ut den på: http://uppsok.libris.kb.se/sru/uppsok?query=anywhere+all+%22katharina+kjellander%22+and+publisher+all+%22SLU%22&startRecord=1&recordSchema=dc&operation=searchRetrieve&stylesheet=databases%2Fuppsok%2Fhitlist.xsl&maximumRecords=25

Aurikelteatern behöver byggas

Mina båda trädgårdsaurikler, Primula pubescens visar knopp. Jag har fått tag i två stycken mörkt rosa exemplar, en av dem köpte jag hos en välsorterad och mycket passionerad odlare i utkanten av Båstad. Den andra köpte jag i höstas då vi besökte Göteborgs botaniska trädgård under en kurs i Alnarp.

I England brukade de bygga små teatrar för att visa upp sina fina aurikler. Detta var för att farinan på kronbladen skulle hålla sig fin och inte få några regndroppar på sig. Det var vanligt förr att svenskar kantade sina rabatter med denna fantastiska blomma.

Gloriosan frodas

Minns ni att jag skrev om knölar av Gloriosa superba som jag köpte på en trädgårdsmässa och sedan planterade? Det har nu kommit upp två stycken klätterliljor som jag låter klättra på en ställning av järn som har fått rosta. Jag ska lägga upp en bild på den så snart jag har köpt en ny adapter till mitt batteriladdare till kameran, som har kommit bort.

Längre fram i maj räknar jag med att det har blivit varmare under nätterna på Söderslätt och då ska min klätterlilja få stå utomhus dag, som natt. I juni hoppas jag att den även ska börja blomma.

torsdag 15 april 2010

Årets första vitsippor

Idag såg jag årets första vitsippor- Anemone nemorosa. Det var i trädgården vid bokhandeln i Alnarp. Trots att de troligen är kultiverade så ser jag det som ett tydlig vårtecken!

Tussilago, med det vetenskapliga namnet Tussilago farfara, upptäckte jag i vägkanten för två veckor sedan. Så ge dig ut i solen och njut av att våren äntligen är här!

onsdag 14 april 2010

Årets pelargon år 2010

Årets Pelargon avtäcktes på mässan Nordiska trädgårdar som var i helgen. Jag hade planerat att åka, men det blev tyvärr inte så.

Årets Pelargon är en sort som heter 'Avenida', en äggskalspelargon.


'Avenida'

Läs mer här: http://www.odla.nu/artiklar/arets-pelargon-2010.shtml

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...