lördag 2 oktober 2010

Hösten har anlänt


Det är med lite vedmod som jag konstaterar att sommaren nu är över och hösten har gjort sitt intåg. Det fantastiska med Sverige är att det finns fyra årstider och att se dess växlingar över året. Så här i början av oktober är det hög tid att inhandla och plantera vårlök om du ska få ett fint vårflor. Vid planteringen kan det vara bra att tillsätta extra näring till jorden. Blodmjöl eller kompost är två utmärkta gödselmedel vid plantering av lökar. Mina Dahliaknölar blommar ännu, vilket gör att jag väntar ännu en tid innan jag tar upp dem och placerar dem i en bädd av torv.

Förra helgen besökte jag för första gången Kiviks äppelmarknad. Det var en rik upplevelse att få se äppeltavlan i verkligheten. I fjol såg jag den endast på avstånd. 108 kvadratmeter stor, med mellan 35-40 000 äpplen av sex olika sorter utgjorde årets tavla. Den föreställde författaren Fritiof Nilsson Piraten och cirkustält under Kiviks marknad i bakgrunden. Fritiof Nilsson Piratens debutroman är Bombi Bitt och jag från år 1932.

Ni som har följt min blogg vet att jag skrev min examensuppsats om trädgårdsdesign av gravplatser och jag tycker mycket om texten på Frtiof Nilsson Piratens gravsten på Ravlunda kyrkogård. Den lyder, "Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...