fredag 16 september 2011

Minimalistisk trädgård

Mitt första "riktiga" uppdrag inom trädgårdsdesign fick jag när jag lade ut en annons i Skåne under senvåren år 2009. Jag fick ett telefonsamtal från en familj i norra Skåne som ville anlita mig som deras trädgårdsdesigner. Jag var fortfarande student och det pris den här familjen betalade för en illustrations- och planteringsplan var därför något lägre än vad jag och andra utbildade trädgårdsdesigners i dagsläget tar.

De ville ha en minimalistisk och modern trädgård som skulle fungera väl till deras nybyggda hus. De tyckte att det vikiga var bladformen framför blomning och de ville ha hjälp med att skapa en skön uteplats med rumskänsla. När jag berättade det för min mamma var hennes reaktion: "Det verkar ganska tråkigt".



Jag fann en film online med Tom Cole, som är Chef för avdelningen för hortikultur vid Capel Manor College i Storbritannien. Han berättar hur man kan skapa en minimalistisk trädgård med en hög användning av sten, vatten och arkitektoniska buskar, träd och marktäckare. Är det tråkig? Vad tycker du?
Kopiera länken nedan och klistra in den i din browser.
http://www.videojug.com/film/an-introduction-to-minimalist-gardens

(Kortkommandon på en PC för att kopiera är att markera det du vill kopiera, därefter hålla ned tangenterna Ctrl+C samtidigt. För att klistra in markerar du i din browser och håller ned Ctrl+V samtidigt)

tisdag 6 september 2011

Växternas kulörer mot husets färg

På hemsidan odla.nu har jag funnit en intressant artikel som jag vill dela med mig av och den är skriven av Sylvia Svensson. Den handlar om vilket färgval på växter som passar till respektive huskulör. Det är naturligtvis ingen regel utan ska vara tänkt som inspiration. En bra tumregel är dock att använda kalla växtkulörer mot kalla huskulörer och vice versa när det gäller varma kulörer.



Ett annat användbart tips ur artikeln är det här: "Välj växter med olika växtsätt, från höga, smala spiror till låga, fluffiga marktäckare."

http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/vaxternas-kulorer-mot-husets-farger

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...