onsdag 11 juni 2014

Ulla Molins trädgård på Tallgatan i Höganäs


Ulla Molin, som var journalist som år 1932 började arbeta för tidskriften "Hem i Sverige" och mellan åren 1944-1966 arbetade hon som redaktör för tidningen. Hon var verksam som trädgårdsdesigner och har en alldeles eget sätt att skapa gröna rum på och hon har inspirerat mig och många andra trädgårdsintresserade. Hennes egen trädgård finns att beskåda på Tallgatan i Höganäs. Den finns noggrant beskriven, samt presenterad med diverse foton, i Ulla Molins bok 'Leva med trädgård'. 





Länk som beskriver varför samma trädgård har blivit kulturminnesmärkt.

http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/Byggnadsminnen%20och%20kyrkliga%20kulturminnen/Byggnadsminnen/Ta%20del%20av%20byggnadsminne/Ulla%20Molin2011.pdf


tisdag 3 juni 2014

Del 2- Väggar

Del 2 i min serie om hur man skapar rumslighet i sin trädgård handlar om väggar

Vill du skapa en skön sittplats i din trädgård vill du säkert precis som jag ha skydd bakom din rygg. Dels känner vi oss trygga som de däggdjur vi är då vi kan söka skydd och ha uppsikt framåt och det ger dessutom ett vindskydd som kan behövas då vinden tar i.


Foto taget i landskapsarkitekt Sven-Ingvar Anderssons egen trädgård. Han har effektivt använt sig av häckar för att skapa rumslighet i sin trädgård. 

Det finns olika växtmaterial för att skapa en vägg och exempelvis en berså. Om man säger ordet berså tänker många av er säkert på en av syrén, Syringa vulgaris. Det blir vackert och då får du dessutom ett ytterligare prydnadsvärde med en blomning i mitten av maj till juni.

Häckar kan skapas med städsegröna häckplantor som Taxus baccata- idegran, Ligustrum vulgare- vinterliguster eller Ilex crenata 'Convexa'- japansk järnek. En vacker häckplanta som fäller sina blad här är Fagus sylvatica- bok.

Att plantera dubbla häckar är genialt och är ett sätt som landskapsarkitekt Sven- Ingvar Andersson har lärt ut. Den inre häcken hålls lägre och mellanrummet kan utnyttjas till att plantera en perenn- och lökrabatt.

Väggen måste inte vara rakt beskuren utan någon del kan få bestå av rundklippta former av exempelvis Taxus baccata- idegran. Jag föreslår ogärna Buxus sempervirens, buxbom, eftersom den under senare tid i några delar av Sverige har drabbats av svampsjukdomen Cylindocladrium buxicola som i slutskedet av sjukdomen gör att buxbomen tappar sina blad. Om sjukdomen har drabbat dina plantor av Buxus är det enda sättet att komma till rätta problemet är att gräva bort plantorna och även ta bort 3 dm av den befintliga jorden. Därefter bränner du de sjuka och döda buxbomsplantorna.

Du kan även skapa en vägg med friväxande buskar. Amelanchier laevis eller A. lamarkii, häggmispel, kan utgöra en fantastisk vägg som dessutom blommar sommartid och har en vackert, röd färg om hösten. Dess vinterskepnad är också den fin och är något som inte bör underskattas.

Ett vackert och effektfullt slag av plantor är att använda sig av gräset bambu. Fargesia murielae av sorten 'Dino' eller 'Jumbo' ger en tät och vacker häck där bladen frånger sig ett härligt ljud då vinden rör om i bambun.

Botanisera i din plantskola, eller om du har tur så har de en bra växtkatalog över sitt sortiment så kan du planera innan du ger dig av till plantskolan. Mitt viktigaste tips är att rita upp en plan över hur det ska se ut och beräkna antal häckplantor som du kan behöva. En ritning gör att du inte förköper dig när du väl är hos plantskolan. Tre stycken plantor per löpmeter brukar vara en fingervisning om hur många som går åt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...