måndag 7 april 2014

Trädgårdsdesign, del 1- Golvet

Även en trädgård har golv, väggar och tak. Det kan vara grusgången som leder fram till din garageuppfart, en syrénhäck som omger en berså och parasollet som ger skugga över din uteplats. Liksom inom inredning är att skapa rumslighet och en ombonad känsla viktigt. Trädgårdar där man inte har tänkt på det kan ge dig agorafobi, rädsla för öppna platser. Skämt åsido, det är viktigt för att skapa en plats utomhus där du verkligen vill sitta.

Idag ska jag börja med att skriva om golv. Marktegel kan du ofta köpa i byggnadsvårdsbutiker och då är det ofta återvunnet, handslaget marktegel. Även nytt finns att köpa, men se då till att få titta på en större lagd yta, eftersom rött marktegel kan vara svårt att matcha med kulören på ditt hus.

Golvet kan också vara gräsmatta, marktäckare i en rabatt, en altan av lärkträ eller grusbeläggning kring upphöjda planteringsbäddar, eller pallkragar.

I en trädgård i Höganäs som har tillhört trädgårdsdesignern Ulla Molin så finns det ingen gräsmatta utan istället en matta av kattfot och ett vattenbad av lera som är 1 meter i diameter. Det är så vackert!


http://danielgrankvist.blogspot.se/2010/07/ulla-molins-tradgard-i-hoganas.html?m=0
Växtskärmar istället för häck


Tjälen har släppt i många zoner i Sverige, om den ens hade något grepp här i de sydvästra delarna. Det är tacksamt att vintern har varit så mild efter 3 stycken relativt bistra.

Det är därför tid att plantera häck, eller att sätta upp de här väggskärmarna som finns från Vegtech med murgröna, Hedera helix, och finns att köpa hos Ulriksdalsträdgård i Solna och Flyinge plantshop utanför Lund. Jag blir själv sugen på att stanna till i Flyinge nästa gång jag och familjen är i Skåne.

Fördelen är att du får en tät, grön och levande avskärmning från första dagen. Med häck kan det dröja en tid innan den är uppvuxen till önskad höjd om du inte väljer en stor kvalitet på häckplanta från början.

Läs mer i länken:
http://www.vegtech.se/park---landskap/vaxtskarmar---istallet-for-hack!/

torsdag 3 april 2014

Hanamipicknick

Göteborgs Botaniska trädgård har temat Japan under det här året.

Hanamipicknick är ett begrepp i Japan och betyder att titta på blommor. Körsbär heter sakura på japanska. Hanamipicknick enligt Göteborgs Botan innebär att då körsbärsträdens blommor slår ut så tar man med sig familj, vänner, en picknickkorg och sätter sig på en filt under träden och njuter av att tillsammans se på trädens blommor. Läs mer på
http://www.gotbot.se/sv/kulturplattformen/Goteborgs-Botaniska-Tradgard/Startsida-Goteborgs-Botaniska-tradgard/Besok-oss1/Vart-Japan---tema-2014/
Där kan du anmäla dig och få ett e-mail skickat till dig med information om exakt vilken dag det blir en hanamipicknick.

Körsbärsträdets vetenskapliga namn är Prunus avium och det finns flera namnsorter. Goda sorter med ätliga bär, för både fåglar och människor, är Prunus avium av sorten 'Stella' som är en bigarrå med väldigt goda bär. Även sorten 'Stor Svart Bigarrå' är god.

Surkörsbär, även kallad klarbär, heter Prunus cerasus och det är en sort vars bär du kan konservera på burk.

//Katharina, Trädgårdsdesignern

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...